6 gouden regels voor mensen met lage rugpijn

10-10-2016

3 wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel hebben 6 gouden regels voor mensen met (chronische) lage rugpijn op een rijtje gezet. Deze 6 geboden garanderen de beste kansen op herstel en voorkomen dure, maar ook soms nutteloze behandelingen.

 

1. Beweeg voldoende

Bewegen is hét voornaamste onderdeel van iedere behandeling van lage rugpijn. Er zijn helemaal geen 'gevaarlijke bewegingen' die je rugklachten kunnen verergeren. Het beste kan je een fysiotherapeut raadplegen om je bij deze lichaamsbeweging te laten begeleiden.

 

2. Begrijp de pijn

Rugpijn zou een gevolg zijn een beschadigde tussenwervelschijf, een 'instabiele' rug of artrose. Deze rugpijn wordt daar niet door veroorzaakt. Sterker we weten dat rugpijn kan blijven voortbestaan, zelfs lang nadat de 'blessure' volledig is genezen. Leren begrijpen wat de pijn is, en hoe je ermee moet omgaan, is cruciaal om je sneller weer actief te krijgen.

 

3. Laat je niet vangen door commerciële 'oplossingen' voor je lage rugpijn

Er zijn tal van 'wondermiddelen' voor lage rugpijn. Tot nu toe is er voor geen van deze behandelmethodes wetenschappelijke bewijs dat ze ook daadwerkelijk lage rugpijn kunnen genezen.

 

4. 'Kraken' heeft maar een kleine toegevoegde waarde op bewegen

Het werk van de manueel therapeut (in de volksmond: kraken) heeft een kleine toegevoegde waarde. De handen van de therapeut hebben overigens enkel een meerwaarde als het gecombineerd wordt met bewegingstherapie (oefentherapie / training).

 

5. Naalden gaan de rugpijn niet wegprikken

Of het nu dry needling of acupunctuur is, de 'naalden' hebben vaak wel een tijdelijk pijnstillend effect, maar zullen het rugprobleem niet genezen.

 

6. Chirurgie voor rugpijn is zelden de juiste oplossing

Opereren voor enkel lage rugpijn heeft een moment gekend waarbij we als hulpverleners dachten dat we iedereen met rugpijn konden genezen. Spijtig genoeg zijn we hiervan terug moeten komen en kan chirurgie enkel voor eerder zeldzame en specifieke vormen van rugpijn mogelijk een oplossing bieden. In de meerderheid van de gevallen is dus chirurgie niet aan te bevelen voor lage rugpijn als enige klacht.

 

Kortom: de sleutel tot herstel in uw eigen handen

De voorgaande 6 geboden voor mensen met lage rugpijn zijn samen te vatten door één gouden raad: de beste manier om lage rugpijn te overwinnen is actieve therapie, waarbij de patiënt zelf aan de slag moet. Het grote voordeel: de sleutel tot herstel ligt in uw eigen handen.

Start vandaag met actief herstel van uw rugpijn. Maak een afspraak dan begeleiden we je in de juiste richting. De 1e afspraak is bij ons altijd gratis!

Bel: 085-0220320