Gezonde leefstijl belangrijker dan ooit!

25-08-2020

Hoogleraar Neuropsychologie (en fysiotherapeut) Erik Scherder sprak recent over een wereldwijde pandemie: bewegingsarmoede. Directe aanleiding is de coronacrisis, die het nut van een gezonde leefstijl duidelijker dan ooit laat zien.

 

De allergrootste pandemie is 'lichamelijke inactiviteit'. Deze pandemie kostte in 2012 jaarlijks het leven van 5,3 miljoen wereldburgers. Mensen die overlijden aan ziekten gerelateerd aan zitten. Denk aan: obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

 

Scherder: "Ondanks deze cijfers is er nog steeds niets veranderd aan de situatie. Sterker nog: in 2016 waren er wereldwijd 41 miljoen kinderen met obesitas."

 

Wrang

Scherder: "Bij de Corona crisis is het duidelijk juist de mensen geraakt worden die kwetsbaar zijn geworden door bewegingsarmoede. Corona en bewegingsarmoede versterken elkaar. Bewegen kan helpen beschermen. Bewegen verlicht onderliggende aandoeningen, maar verbetert ook je immuunsysteem." In een manifest pleit hij samen met sportbestuurder Joop Alberda en verschillende topsporters voor 'bewegen als medicijn'. Exact onze missie: Al sinds de start zetten we in op bewegen als medicijn.

 

Iconische maatregelen

Dankzij de noodsituatie staat de regering nu open voor maatregelen die de bewegingsarmoede in Nederland moeten oplossen. Alle departementen zaten met Scherder en andere deskundigen aan tafel op 7 juli.

 

Dat moet ook, zegt Scherder: "Dit gaat niet alleen om volksgezondheid en sport, maar het is ook een zaak voor onderwijs, infrastructuur, financiën en sociale zaken. De bewindslieden hebben toegezegd dat ze 'iconische maatregelen' willen inzetten om Nederlanders in beweging te krijgen. Lichamelijk opvoeding in het onderwijs, binnen bedrijven, maar vooral ook ondersteunen van professionals om mensen in beweging te krijgen."

 

Morgen is nu

Maar je hoeft helemaal niet te wachten op de politiek. De voordelen kun je nu al ervaren. Gewoon bij ons in onze professionele sportruimte. Met je eigen programma onder controle van de fysiotherapeut sport je veilig én effectief. Geschikt voor iedereen. Van bankzitter tot topsporter bent. We helpen je altijd op de allerbeste manier én het is nog eens gezellig ook! Je wordt niet alleen beter in bewegen. Je voelt je gewoon een stuk beter!